2016/06/16

Sztereotípiák vagy tények?

Magyarként csak nevetünk a ránk vonatkozó tévhiteken, de bennünk is él ez az előítéletesség más országok népei felé. És hogy miért alakultak ki a sztereotípiák? A válasz egyszerű: nem ismerjük a más országban élők kultúráját eléggé. A szomorú az, hogy a legtöbben nem is akarják megismerni a különböző életviteleket. Kényelmesebb előítéletesnek lenni, ez igaz, de belegondoltatok már, hogy mi lehet az előítéletek mögött? 

Egy példa: azt hisszük, hogy minden amerikai túlsúlyosak, hamburgert zabál egész nap és kacsalábon forgó kastélyban él. Bennem is éltek ezek a tévhitek, egészen addig amíg volt szerencsém beszélgetni amerikaiakkal és többek között ez a téma is felmerült. Az én tapasztalataim az amerikaiakkal kapcsolatban az, hogy rettentően közvetlenek és nyitottak. Az anyagi helyzetükről nem tudok nyilatkozni, de elmondhatom, hogy teljesen egyszerűen öltözködtek a találkozások alkalmával, szóval ezt a sztereotípiát el is vethetjük, hogy az összes amerikai full gazdag. A másik pedig: abszolút nem túlsúlyos az összes amerikai. Sajnos még nem volt alkalmam Amerikába utazni, az lehet hogy nagyobb a túlsúlyosak aránya, de nem kell általánosítani. Összességében én teljes mértéken pozitívan csalódtam. 

Rengeteg ilyen, csaknem minden országot/földrészt érintő előítélet él.  Másik példa az olaszok. Az olaszokról azt gondoljuk, hogy állandóan tésztát és pizzát esznek. Szeretnek flörtölni és nagyon hangosak. Ezeket nem tudom cáfolni, mert eddig csak 2 olasz származásúval találkoztam rövid ideig,de hangosnak nem mondanám őket. 

A németekről az a hír teng, hogy állandóan sört isznak, Ezt teljes mértékben megerősíthetem. Nagyon szeretik a sört és mellé nagyon szeretnek sokat enni. Másik, hogy gazdagok és gyönyörű kocsikkal szaladgálnak. Azt kell hogy mondjam ez is igaz. Ez alapján vannak sztereotípiák amik tények és majdhogynem általános igazság. Azonban az, hogy magasak, szőkék és kantáros nadrágot hordanak teljesen kitaláció. Annyiban lehet igaz, hogy az északi népek több szőke emberrel büszkélkedhetnek. A szandál-zokni kombinációt se figyeltem meg a rövid kint létem alatt, úgy gondolom ez is csak egy régi sztereotípia a németekkel kapcsolatban. A humorérzékükkel kapcsolatban pedig, kedves britek és mások akik úgy gondolják, hogy nincs, meg kell hogy mondjam: van nekik. 

És a végén, hogy ki ne maradjunk mi se. Rólunk az a hír tengett, hogy lóval közlekedünk, mint honfoglaló őseink és jurtákban lakunk. De ezek úgy gondolom, hogy már lejárt tévhitek. Az amerikaik szerint, már aki tud Magyarország létéről, úgy gondolja, hogy mi magyarok félünk a hidegtől. Ezt a feltételezést nem rég hallottam és nagyon meglepődtem rajta, előtte ezzel még nem találkoztam, mindenesetre jót derültem rajta. Személy szerint tényleg nem kedvelem a hideget, de nem gondolom, hogy az összes magyar utálja a 10  fok alatti időjárást. Továbbá sok külföldi hiszi, hogy a magyarok pödört bajuszt viselnek mai napig. Természetesen van 1-1 példa rá, de nem jellemző. A történelmi képek miatt ez a sztereotípia még mai napig él. És hogy valós tényekről is beszéljünk, amik eszükbe jutnak a külföldieknek a magyarokról: szeretjük az erős és zsíros ételeket, a fűszert nem sajnáljuk a fogásokból és vendégszeretőek vagyunk. 

Ebbe a bejegyzésbe ennyi fért bele, de ebből a témából könyvet lehetne írni. Kíváncsi vagyok a ti véleményetekre, tapasztalataitokra. Írjátok meg kommentbe ezeket, 

Szép napot:
Noncsi


2 megjegyzés:

  1. Az olaszok tényleg nyomulnak minden élőlényre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem jártam még Olaszországban sajnos. Ezt sajnos nem tudom se cáfolni, se alátámasztani.

      Törlés